Karmin E120 Karminik Asit Parlak Kırmızı Renklendirici
Karmin E120
Karmin E120 Karminik Asit Parlak kırmızı renk pigmenti. Karmin, karminik asit veya alüminyum tuzundan elde edilen parlak kırmızı renk pigmenti. Bu madde, kozmetikte allık, ruj vb. sanayisinde kullanılır.
Güney Amerika ülkelerinde elde edilen karminik asit E120, meyveli yoğurtlarda, dondurmalarda, meşrubatlarda, keklerde ve kırmızı renk içeren işlenmiş hazır gıdaların neredeyse hepsinde kullanılıyor.
Ayrıca kozmetik alanında da kullanılan karmin, ruj ve benzeri makyaj malzemelerine de kırmızı rengini veriyor.
Karmin E120 Nedir?
Karmin, Karminik Asit, E120 isimli madde, doğal bir renk pigmentidir. Tüm dünyada gıda sektöründe ürünlere kırmızı ve pembe renk veren doğal bir gıda katkı maddesi olarak yıllardır ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Karmin adlı bu katkı maddesi, hem ulusal hem de uluslararası gıda komisyonları tarafından incelenerek gıdalarda belirli koşullarda kullanımına izin verilen onaylı bir gıda katkı maddesidir.
Bu doğal renklendiricinin mevzuatta belirlenen kurallar çerçevesinde gıdalarda kullanılması durumunda insan sağlığı açısından bir zararı bulunmamaktadır.
Bu doğrultuda, Ülkemizde de “karmin” yürürlükte olan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun olarak gıda sektöründe ürünlere renk vermek amacıyla kullanımına izin verilmektedir.
Karmin E120 İçeriği
- Karminik Asit Tuzu – %52.00
- Amonyak – %1.00
- Maltodekstrin – %43.00
- H2O – %4.00
Karminik Asit, pH dirençli, pH değişimi ani bir değişiklik ya da azalma ile birlikte kaybolmaz ya da renk değiştirmez pH’a dayanıklı, stabilize renk değiştirmez. Renk: DOĞAL KIRMIZI
Kullanım Alanları: Renklendirme et, sosis, gazlı alkolsüz içecekler, şekerler, reçel, reçel, yoğurt, jelatin … kozmetik ürünleri ve ilaç kaplaması
Gıda Boyaları
Uluslar arası Gıda Kondeks komisyonu (CAC) renklendiricileri ”gıdanın rengini düzelten veya renk vermek amacıyla katılan madde” olarak tanımlanmaktadır.
Renk verme özelliğine sahip pek çok madde kimyasal yapılarındaki farklılıklar nedeniyle farklı fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri sahiptirler ve bu özellikleri onların hangi tip ürünlerde ve hangi amaçla ne şekilde kullanacaklarını belirlemektedirler.
Günümüzde gıda sanayinin gelişmesine bağlı olarak ürünlerinin renklendirilmesi gereksinimi çeşitli nedenlere bağlı olarak artmıştır.
GIDALARDA RENK ; ışığın spektral dağılımından meydana gelen görsel bir özelliktir. Rengin oluşumu madde ışık etkileşimi sonucu ortaya çıkmakta olup, dalga boyu mm arasında değişen ışık insan gözü tarafından algılanmaktadır.
Doğal gıdaların renkleri içerdikleri çok çeşitli kimyasal formlara sahip olan ve pigment olarak tanımlanan maddelerden kaynaklanmaktadır. Meyveler ve sebzeler gibi doğal kaynaklı birçok ürün çeşitli renklere sahip olup, çekicilikleri renkleri ile ilgilidir.
Doğal Renklendiriciler
Doğal renk maddeleri bitkisel, hayvansal, mikrobiyal ve mineral kaynaklardan, hatta meyve sebze sanayi atıklarından elde edilen ekstrakt maddelerdir.
Renk aralıkları sınırlı olan bu renk maddeleri, yapay renklendiricilere göre daha zayıf bir stabiliteye ve renklendirme gücüne sahip olmasına rağmen son yıllarda yapılan toksikolojik araştırmalarla yapay renklendiricilerin sağlık üzerine olumsuz etkilerinin ortaya konması nedeni ile gıdaların renklendirilmesinde yeniden kullanılmaya başlanmıştır.
Gıdaların renklendirilmesi amacıyla kullanılacak doğal renk maddelerinin seçimi, renklendirilecek gıda sistemi ile kullanılacak renk maddesinin yapısı arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bu nedenle elde edilen renk maddesi ekstraktlarının yapısının iyi bilinmesi gerekmektedir.
Perpa Ticaret Merkezi A Blok, Kat:4 No:344 Şişli, İSTANBUL
Trackbacks & Pingbacks
[…] kozmetik alanında da kullanılan karmin, ruj ve benzeri makyaj malzemelerine de kırmızı rengini […]
[…] Karmin E120 […]
[…] kozmetik alanında da kullanılan karmin, ruj ve benzeri makyaj malzemelerine de kırmızı rengini […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!