Hibiscus Sabdariffa
Hibiscus Sabdariffa (Roselle)
Hibiscus Sabdariffa Hibiskus Helal Sertifikalı Doğal Renklendirici gıda boyası, tekstil, çay vb. farklı kullanım alanları olan bir bitki türüdür. Biz bitkinin doğal gıda boyası extraktları ile ilgileniyoruz.
Batı Afrika’ya kökenli bir Hibiskus türü olsa da bugün Güney Amerika’da yaygın olarak ekimi ve ticareti yapılmaktadır.
Hibiskus, 2-2,5 m boyunda büyüyen, yıllık veya çok yıllık bir bitki veya odunsu tabanlı bir alt çalı türüdür. Yaprakları, beş loblu olup 8-15 cm uzunluğundadır.
Hibiskus çiçekleri, her yaprağın tabanında koyu kırmızı noktalı soluk sarı renkli ve sağlam etli olup beyaz 8-10 cm çapındadır.
Meyveleri 3-3.5 cm çapında olup etli ve parlak kırmızı renklidirler.
Hibiskus İsimlendirilme
Roselle, bilimsel adıyla Hibiscus Sabdariffa, Avustralya’da rosella veya rosella meyvesi olarak bilinir. Nepal’de, Belchanda, Tengamora’da assamais, Hindistan’da Telugu dili konuşan insanlar arasında “Gongura” olarak adlandırılır. Orta Amerika’da, Jamaica ve Karayipler’in birçok yerinde Kuzukulağı diye adlandırılır.
Hibiscus Sabdariffa Kullanım Alanları
Bitki esas olarak kökten basit lif üretimi için yetiştirilir. Lif, çuval bezi yapımında jüt yerine bir alternatif olarak kullanılabilir. Halk tıbbında idrar söktürücü ve hafif bir müshil olarak kullanılmıştır.
Senegalli göçmen topluluklarının bulunduğu Fransa’da, marketlerde (çiçek veya şurup olarak ) bulunabilir. Yeşil yaprakları yemek için ıspanağın baharatlı bir hali gibi kullanılabilir.
Senegalliler, balık ve pirinç yemeklerine lezzet verme amacıyla kullanırlar. Uygun kayıtlar tutulmamakla birlikte, Senegal hükümeti, ulusal üretim ve tüketimi yılda 700 ton (770 kısa ton) olarak tahmin ediyor.
Burma’da yeşil yaprakları yemeklerde kullanılır. Brezilyalılar, mide yumuşatıcı olarak kullanırlar.
Yaprakları yeşil biber, tuz ve bazen sarımsak ile karıştırılarak birçeşit turşu olarak servis edilebilir. Bazı ülkelerde çiftçiler tarafından güne başlamak için kahvaltı olarak yenir. Kuru bir sebze olarak ta tüketilebilir.
Hindistan’da, yaprakları mercimek ile buğulanır ve pişirilir. Bir başka eşsiz yemek kızarmış yapraklarının baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanır ve genellikle tüm Hindistan yiyeceklerinin kralı olarak tanımlanan Hindistan mutfağının en ünlü yemeği olan gongura pacchadi yapılır.
Yemeklerde Hibiskus
Roselle, Burma mutfağında yaygın olarak kullanılır. Burma’da belki de en yaygın olarak yenen ve popüler bir sebzedir. Yaprakları sarımsak, kızartılmış veya taze karides ve yeşil biberle kızartılır veya balıkla pişirilir.
Roselle yaprakları ve kurutulmuş karidesden yapılan hafif bir çorba çok popüler bir yemektir.
Tavuk, balık, yengeç veya herhangi etle birlikte pişirilir ve onların geleneksel mutfaklarından biri olarak bir çorba olarak pişirilir. Bazı yerlerde bitki yerel olarak jajew olarak bilinir ve yaprakları hem kurutulmuş hem de taze balıkla pişirilmiş yerel mutfaklarda kullanılır.
Kuzey doğu Hindistan’ın Bodoları, yapraklarını balık, karides ya da et ile çok pişirilmiş bir şekilde pişiriyorlar. Filipinler’de, yapraklar ve çiçekler tavuk yemeklerine (tavuk güveç) meyveler ilave etmek için kullanılır.
Vietnam’da genç yapraklar, saplar ve meyveler, balık çorbalarını pişirmek için kullanılır.
Mali’de, kurutulmuş ve öğütülmüş yapraklar sıkça kullanılır. Pirinç ve hibiskus yaprakları kuzu içeren bir et suyunda yavaşça pişirilirken, djissima-gounday adı verilen en az iki yemekte ana bileşendir ve diğer yemek, yaprakların bir domates sosunda pişirildiği djissima-mafé olarak adlandırılır. Ayrıca kuzu dahil her et yemeğinde kullanılır.
Karayipler’de hibiskustan bir çeşit içki yapılır. Taze, dondurulmuş veya kurutulmuş yapraklar kaynatılarak hazırlanır ve bazen, meyvesi ve tohumları 8 -10 dakika suda (veya su kırmızı oluncaya kadar) kaynatılıp, sonra şeker eklenir. Daha sonra soğutularak içilir.
Doğal Renklendirici Olarak Hibiscus Sabdariffa
Bitkinin kırmızı renginin kalitesi nedeniyle doğal renklendirici, gıda boyası olarak giderek daha fazla ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Almanya gıda boyası olarak en büyük alıcılardır.
İslam ülkelerinde gıdalarda kullanılan parlak kırmızı renklerin elde edilebilmesi için kullanımı şüpheli hayvansal renklendiricilere alternatif olarak helal sertifikası verilmiş nadir ürünlerden biridir.
Gıdalarda parlak kırmızı renklerin kullanımı gereken her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Tamamen doğal ve helal sertifikalıdır.
Hibiscus Sabdariffa (Roselle) Yetiştirilmesi
Hibiscus Sabdariffa (Roselle) çalı formunda büyüyen, sağlık deposu bir bitkidir. Çok hızlı büyür ve yayılır. Bu nedenle fidelerinin arasına en az 90 cm mesafe bırakmanız yerinde olacaktır. Hem sıcak hem de daha serin, ülkemizin tüm bölgelerinde fazla toprak ayırdetmeden kolayca yetişebilir.
Budanarak çit formunda tutulabileceği gibi, biraz uzamasına müsaade ederek, şifalı meyvelerinden de toplayabilirsiniz.
Roselle gölge sevmez, tüm gün güneş ister. Tek yıllık bir bitki olup, bir sonraki yıl aynı yerde yetiştirebilmek için, ekim toprağını iyice çapalamanız gerekmektedir. Bitki Antalya Adana gibi illerimizde korunaklı ortamda çok yıllık bir bitki olarak yaşayabilir, ancak soğuk kış geçiren diğer illerimizde her yıl tekrar toplanan tohumlardan ekilebilir. Bitki yumru kökler oluşturduğundan çapayla bu kökleri toprak içinde dağıtmanız yeni ekim için uygun bir alan sağlayacaktır.
Kasım ayında çiçeklenen bitki, çiçekleri takip eden 10 gün içinde meyvelerini vermeye başlar. Yabanmersini-cranberry- benzeri tatta meyveler veren Roselle’in meyveleri tazeyken toplanır. Meyve toplandıkça yeni sürgünler çiçeklenerek yeni meyveler verdiklerinden, zamanında meyvelerini toplamak hasat miktarını artırır.
Taze meyveleri toplayıp, 2 litre meyveye 1 litre su katarak kaynatın. 10 dakika süzün. Süzülen suya şeker katıp, ferahlatan vitamin deposu bir içecek yapabilirsiniz. Çıkan posayı reçel yada pasta yapımında kullanabilirsiniz.
Çok az tek yıllık bitki bu denli bol meyve vermekte ve bu kadar kolay yetişmektedir. Üstelik bordur boyunca kırmızı dalları ve kontrast tonlarda yeşil yaprakları ile göze hoş görünen ender şifalı bitkilerden de biridir.
Gıda Boyaları
Uluslararası Gıda Kondeks komisyonu (CAC) renklendiricileri ”gıdanın rengini düzelten veya renk vermek amacıyla katılan madde” olarak tanımlanmaktadır.
Renk verme özelliğine sahip pek çok madde kimyasal yapılarındaki farklılıklar nedeniyle farklı fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri sahiptirler ve bu özellikleri onların hangi tip ürünlerde ve hangi amaçla ne şekilde kullanacaklarını belirlemektedirler.
Günümüzde gıda sanayinin gelişmesine bağlı olarak ürünlerinin renklendirilmesi gereksinimi çeşitli nedenlere bağlı olarak artmıştır.
GIDALARDA RENK ;
ışığın spektral dağılımından meydana gelen görsel bir özelliktir. Rengin oluşumu madde ışık etkileşimi sonucu ortaya çıkmakta olup, dalga boyu mm arasında değişen ışık insan gözü tarafından algılanmaktadır.
Doğal gıdaların renkleri içerdikleri çok çeşitli kimyasal formlara sahip olan ve pigment olarak tanımlanan maddelerden kaynaklanmaktadır.
Meyveler ve sebzeler gibi doğal kaynaklı birçok ürün çeşitli renklere sahip olup, çekicilikleri renkleri ile ilgilidir.
Doğal Renklendiriciler
Doğal renk maddeleri bitkisel, hayvansal, mikrobiyal ve mineral kaynaklardan, hatta meyve sebze sanayi atıklarından elde edilen ekstrakt maddelerdir.
Renk aralıkları sınırlı olan bu renk maddeleri, yapay renklendiricilere göre daha zayıf bir stabiliteye ve renklendirme gücüne sahip olmasına rağmen son yıllarda yapılan toksikolojik araştırmalarla yapay renklendiricilerin sağlık üzerine olumsuz etkilerinin ortaya konması nedeni ile gıdaların renklendirilmesinde yeniden kullanılmaya başlanmıştır.
Gıdaların renklendirilmesi amacıyla kullanılacak doğal renk maddelerinin seçimi, renklendirilecek gıda sistemi ile kullanılacak renk maddesinin yapısı arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bu nedenle elde edilen renk maddesi ekstraktlarının yapısının iyi bilinmesi gerekmektedir.
Solin Gıda Doğal Gıda Boyaları uzmanıdır. Ürettiğiniz gıdalarda her renk doğal boya seçeneklerimiz mevcuttur. İthalatını yaptığımız doğal renklendiriciler tarım bakanlığı onaylıdır.
Hibiscus Sabdariffa doğal parlak kırmızı gıda boyası Helal sertifikalı olup ürünlerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Halil Rıfat Paşa Mahallesi Perpa Ticaret Merkezi A Blok, Kat: 4 No: 344 Şişli İSTANBUL
Trackbacks & Pingbacks
[…] Hibiskus çiçekleri, her yaprağın tabanında koyu kırmızı noktalı soluk sarı renkli ve sağlam etli olup beyaz 8-10 cm çapındadır. […]
[…] HIBISCUS SABDARIFFA […]
[…] Hibiskus çiçekleri, her yaprağın tabanında koyu kırmızı noktalı soluk sarı renkli ve sağlam etli olup beyaz 8-10 cm çapındadır. […]
[…] HIBISCUS SABDARIFFA […]
[…] Hibiscus Sabdariffa […]
[…] Hibiscus Sabdariffa […]
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!